12.10.2011

cyna, mangan, żelazo.


masa szamotowa, koło garncarskie, h-6.5cm, d-27cm. Piec elektryczny.

12 komentarzy:

u. pisze...

pyszne szkliwo ... mniam.

am pisze...

dzięki.

Pracownia na Kaszubach pisze...

Jest doskonała :)

Jestem ciekawa,czy miseczki i czarki mogą mieć kontakt z żywnością?

am pisze...

wątpię :), a co do drugiego pytania- w tych temperaturach mało które może stwarzać jakiekolwiek zagrożenie - z wyłączeniem krystalicznych gdzie raczej odradza się kontakt z żywnością.

u. pisze...

a to czemu? (krystaliczne)
ze względu na harys?

am pisze...

W związku z ekstremalnie niską zawartością glinu i krzemionki w szkliwie, masa szklista słabo wiąże tlenki metali koloryzujących, w związku z czym są podatne na wymywanie kwasami i zasadami. Harys swoja drogą :)

u. pisze...

no taaak, jak się wrzuca kobalty, mangany, wolframy i inne ... ;))).
cynk nie jest chyba szkodliwy? medycznie leczy pewne schorzenia w jakichś tam dawkach, a szczypta żelaza każdemu dobrze zrobi... ;)

u. pisze...

może coś o tym czerwonym szkliwie napiszesz?

am pisze...

kaki :)

u pisze...

i takie czerwone? ;)... bardzo mi się podoba.
czy jest całkiem zmętnione, czy ma pewną 'głębokość'? trudno to ocenić na podstawie zdjęcia...

am pisze...

zdjęcia łżą jak wiemy, ale jest czerwone. Głębię pewną też ma. Tu starałem się nałożyć je b.obficie i równo, może dlatego nie ma charakterystycznych dla kaki lub persimmon ciemniejszych miejsc.
Ale w dzisiejszym poście (14.10) wlew naczynia jest pokryty szkliwem o tym samym składzie-zaciemnienia miejscowe obecne :)

u. pisze...

dzięki, spróbuję ;)